12
dec.

Acoperisuri

Acoperisul este unul dintre cele mai importante elemente ale casei. Acesta intregeste arhitectura cladirii si contribuie intr-o mare masura la rezistenta ei in timp, din acest motiv este foarte important ca elementele componente sa se completeze si sa functioneze intr-un tot unitar.

Tipul de acoperis ideal pentru casa ta depinde foarte mult de forma si dimensiunile acesteia. In principiu, acoperisurile sunt de doua tipuri, desi exista o complexitate a formelor mult mai diversificata care nu poate fi incadrata în aceste categorii:

1. Acoperisuri cu panta

2. Acoperisuri cu terasa

Acoperisurile cu panta sunt cele mai des intalnite si sunt preferate de proprietarii de locuinte deoarece ele permit si crearea unor spatii de depozitare la etaj sau amenajarea unor spatii de locuit, asa cum este cazul mansardelor sau podurilor.

Acoperisurile cu terasa arata impozant pentru casele mari, insa dezavantajul lor este ca nu permit scurgerea apei la fel de usor ca acelea in panta. De aceea, nu este recomandata utilizarea acestui tip de acoperis in zonele cu precipitatii abundente.

Dupa alegerea modelului de acoperis, trebuie sa tii cont si de materialele pe care le vei folosi.

Aceste materiale difera intre ele prin: durata de viata, cost de montaj, izolatie termica, fonica sau hidroizolatie.

Principalele materiale folosite pentru acoperisul cu panta sunt:

Tigla metalica

 • are o durata de viata de aproximatix 15 ani dar poate ajunge pana la 50 de ani;
 • nu exista posibilitatea de a se forma muschi pe suprafata sa;
 • ofera avantajul unei game mari de forme si culori, timp relativ scurt de montaj;
 • in schimb, tigla metalica nu ofera termorezistenta si protejeaza mai putin impotriva frigului/caldurii;
 • in timp se poate decolora;
 • nu se recomanda executia acoperisurilor acoperite cu tigla metalica pe malul marii unde atmosfera contine vapori de apa sarata.

Tigla ceramica

 • ofera o mai mare protectie la frig/caldura, spre deosebire de tigla metalica, dar si protectie fonica;
 • nu se decoloreaza in timp, insa se pot dezvolta muschi pe suprafata sa si poate absorbi apa daca panta acoperisului nu este corespunzatoare;

Tabla

 • acoperisul metalic ce poate fi confectionat din aluminiu, cupru, otel zincat sau titan si poate avea mai multe forme – faltuita, prefaltuita si cutata;
 • este rezistenta la ploaie, ninsoare si vant si, totodata, are costuri reduse de montare.

Sindrila bituminoasa

 • este potrivita pentru orice tip de acoperis si este usor de montat, indiferent de complexitatea acoperisului, avand totodata costuri mici de montaj;
 • este inflamabila;
 • pentru executia acoperisului cu sindrila este necesara astereala executata din OSB, iar intre astereala si termoizolatie este necesar a fi prevazut spatiu de ventilatie.

Acoperisul cu terasa este specific unei constructii cubice, robuste, compacte, cu aspect modern, specifica zonelor cu climat mediteraneean. Pe acest segment, cel mai cautat serviciu este cel de hidroizolatii, intr-o gama foarte variata. Elementele simple de constructie la nivel de terasa, pentru o casa aparent fara acoperis, implica cateva aspecte precum: un planseu, un atic perimetral, pante de scurgere a apei, guri de colectare pluviale, termoizolare si hidroizolare ca straturi de protectie a constructiei.

Avantajele acestor acoperisuri drepte pot fi:

 • posibilitatea de a crea un spatiu de recreere de tip terasa circulabila, parc sau gradina suspendata;
 • posibilitatea ulterioara de a mai ridica un etaj, daca structura o permite, prin faptul ca nu trebuie demontat nimic iar riscul de infiltratie pe timpul lucrarilor este minim;
 • termoizolare si fonoizolare buna la nivel de tavan prin inchiderea cu grosimi corespunzatoare (izolatia este prinsa intr-o stratificatie etansa unde nu exista curenti de aer sau infiltratii);
 • poate fi folosit ca spatiu de gazduire a aparatelor electrice de exterior fara a fi expuse la vedere pe fatada.

Nu toate variantele de acoperisuri sunt potrivite pentru orice tip de casa. Este important locul in care se amplaseaza constructia, temperatura si precipitatiile din timpul anului, gradul de izolare dorit si factori estetici.

In concluzie, realizarea unui acoperis durabil presupune un proiect bine intocmit, resurse financiare importante si forta de munca calificata.