14
iun.

Cutremurele de pamant

1. Ce sunt cutremurele de pamant?

Cutremurele de pamant(seismele) sunt zguduiri bruste si de foarte scurta durata ale unor portiuni din scoarta (crusta) terestra.

Cauzele interne(din interiorul Pamantului) sunt cele mai frecvente, iar miscarea placilor tectonice reprezinta principala cauza a producerii seismelor. In cazul miscarilor convergente a doua placi tectonice si mai ales in procesele de subductie, se creeaza tensiuni enorme. Cand se produce detensionarea au loc cutremurele de pamant.

 

2. Cutremurele de pamant in Romania si cele mai importante zone seismice.

In Romania, la fiecare 100 de ani au loc doua sau trei cutremure mari, adica de peste 7 grade pe scara Richter.

Ultimul mare cutremur la noi in tara a avut loc in martie 1977 şi a provocat moartea a peste 1500 de oameni.

In tara noastra, cele mai puternice cutremure se produc in curbura estica a muntilor Carpati, respectiv in zona Vrancea, zona seismica cu activitate aproape permanenta.

Practic, zona Vrancea este responsabila de peste 90% din totalul cutremurelor produse in Romania, eliberand peste 95% din energia seismica.

Cele mai puternice cutremure din Romania au fost:

  • 1802 (magnitudine 7.9);
  • 1812 (magnitudine 6.5);
  • 1829 (magnitudine 7.3);
  • 1838 (magnitudine 7.5);
  • 1908 (magnitudine 7.1);
  • 1940 (magnitudine 7.7);
  • 1977 (magnitudine 7.4);
  • 1986 (magnitudine 7.1);
  • 1990, la 30 şi 31 mai, au avut loc doua cutremure cu magnitudine 6,9 şi respectiv 6,4)
  • 2004  – magnitudine 6 grade, dar nu a produs victime sau pagube materiale;

 

3. Putem afla cu exactitate cand va avea loc urmatorul cutremur?

Din pacate nu putem afla cu exactitate data unui cutremur. In ultimul timp, oamenii de ştiinta au facut mari progrese, insa aparitia unui cutremur nu poate fi determinata indeajuns de devreme incat autoritatile sa anunte populatia.
Institutul National pentru Fizica Pamanului a lansat un program online care te anunța cu 30 de secunde inainte de a se produce un cutremur, alerta aparand doar la cutremure de peste 4.5 grade pe scara Richter.

 

4. Proiectarea seismica in Romania

Pentru proiectarea constructiilor la actiunea seismica, teritoriul Romaniei este impartit in zone de hazard seismic. Nivelul de hazard seismic in fiecare zona se considera, simplificat, a fi constant. Hazardul seismic pentru proiectare este descris de valoarea de varf a acceleratiei orizontale a terenului ag,valoare numita simplificat „acceleratia terenului pentru proiectare”.

Acceleratia terenului pentru proiectare, pentru fiecare zona de hazard seismic, corespunde unui seism ce are un interval mediu de recurenta de referinta de 225 ani.

 

5. La cate grade RICHTER se proiecteaza o cladire?

Magnitudinea este o evaluare cantitativa a cutremurelor; este o masura a energiei eliberate de un cutremur, o valoare unica pentru un eveniment seismic, avand la baza o masuratoare instrumentata.

Azi cutremurele sunt evaluate folosind Scara Richter, dezvoltata in 1935 de Charles Richter in California, SUA, pornind de la scara Wadati. Aceasta este o scara logaritmica, folosita pentru evaluarea magnitudinii evenimentului seismic.

Conform definitiilor de mai sus, magnitudinea se poate determina abia dupa ce un cutremur are loc, de aceea proiectarea cladirilor nu se realizeaza in functie de magnitudine. Proiectarea se realizeaza in functie de acceleratia terenului.