12
sept.

Eficienta energetica in constructii

I. Situatie actuala:

In prezent la nivel global sursele utilizate in producerea energiei electrice si termice sunt preponderent combustibilii fosili (petrol, carbuni, gaze).

Principalele motive pentru care acestea sunt utilizate:

  • Reprezinta surse de venit pentru statele care le detin si pentru companiile mari care le exploateaza;
  • Exista o infrastructura pentru utilizarea acestora(termocentrale, rafinarii, centrale pe gaze naturale, motoare cu ardere interna);
  • Sunt mai ieftine pe termen scurt.

Principalele dezavantaje ale utilizarii combustibililor fosili:

  • Sunt surse epuizabile;
  • Genereaza un grad ridicat de poluare – atat in extragere si prelucrare, cat si in exploatare.

Gradul de poluare ridicat reprezinta o amenintare pentru natura. In ultima perioada au aparut multe dezechilibre ale ecosistemelor, ce au efecte asupra calitatii vietii omului. Din acest motiv este probabil ca in urmatorii ani natura sa ne forteze in a lua masuri de reducere a poluarii.

 

II. Afectarea mediului natural de catre Industria constructiilor:

A.1. Materiale de constructii:

  • Se obtin prin procese distructive, ce lasa in urma un mediu natural afectat;
  • Se obtin prin procese chimice, astfel ca in procesul de productie exista industrii poluante;
  • Au un grad mic de reciclare;
  • In timpul punerii in opera apar multe pierderi si reziduuri poluante;
  • Unele materiale si instalatii sunt nocive in timpul exploatarii;
  • La finalizarea exploatarii nu exista un plan de reciclare sau post-utilizare a materialelor. De cele mai multe ori raman ruine.

A.2. Instalatii pentru constructii:

  • Instalatiile din constructii sunt mari consumatoare de energie electrica, de aceea este important sa ne ingrijim de modul cum este produsa energia electrica pentru acestea.
  • O alta chestiune importanta este incalzirea agentului termic. Majoritatea centralelor au la baza arderea unor combustibili fosili, fiind astfel daunatoare atat din punct de vedere al exploatarii acestor resurse, cat si din punct de vedere al efectelor generate de ardere. Cand nu se utilizeaza combustibili fosili, principala sursa pentru incalzire este energia electrica.
  • Instalatiile de racire pe timp de vara sunt de asemenea mari consumatoare de energie electrica;
  • Corpurile de iluminat au si ele o pondere mare in consumul general. De aceea este de preferat sa ne orientam spre solutii LED.

 

III. Mijloace de a creste eficienta energetica in constructii:

A.1. Utilizarea intr-o proportie mai mare a materialelor naturale;

A.1.a) Lemnul se poate utiliza la o scara larga. Cu un program de impadurire eficient devine o resursa inepuizaila.

A.1.b) Piatra poate reprezenta un material natural ce nu influenteaza negativ mediul si poate fi usor integrat in mediul natural in faza de post-utilizare;

A.2. Izolarea cladirilor:

Desi izolarea cladirilor reprezinta un cost mare la executie, amortizarea investitiei se face rapid prin micsorarea costurilor de exploatare.

O izolare corespunzatoare asigura un confort termic sporit la costuri minime atat pentru perioada de iarna, cat si pentru perioada de vara.

Impactul benefic al cladirilor bine izolate este consumul mai mic de energie electrica si termica si implicit un efect pozitiv asupra mediului inconjurator.

A.3. A.3. Utilizarea instalatiilor de producere a energiei din surse regenerabile:

Speram ca in anii ce vor urma guvernele si marile organizatii sa-si orienteze investitiile in centrale de producere a energiei utilizand energie solara, energie geotermala, energie eoliana si energia ce poate fi captata din valuri si maree. Astfel ca indiferent cat de mare va fi consumul electric acesta sa aibe la baza o sursa nepoluanta.

In ceea ce ne priveste, avem o responsabilitate personala in a alege ce este mai bine pentru noi si mediul inconjurator. Putem alege sa schimbam ceva prin utilizarea unor instalatii in gospodaria proprie ce utilizeaza surse de energie regenerabila. Desi au un cost initial mare, astfel de echipamente se amortizeaza relativ repede si reflecta un cost de exploatare redus. Insa marele castig este ca pe termen lung aceasta alegere are un impact pozitiv asupra mediului.

Astfel putem arata ca ne pasa de viitor, iar prin puterea exemplului ii vom determina si pe cei din jur sa investeasca in astfel de sisteme.

Cu cat vor aparea mai multi utilizatori, cu atat acestea se vor produce la o scara larga si vor ajunge sa coste mai putin.

Exemple de instalatii ce pot fi utilizate in orice gospodarie:

  1. Panouri solare pentru incalzirea agentului termic si a apei menajere;
  2. Panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica.

    Ideal este sistemul on-grid – prin care energia este livrata permanent in reteaua de distributie. Pentru acest lucru partea legislativa este laborioasa, deoarece companiile ce furnizeaza energie nu simpatizeaza acest lucru.

    Este profitabil si un sistem off-grid prin care energia produsa este depozitata in baterii si utilizata de proprietar.

  3. Turbina eoliana
  4. Pompe de caldura
  5. Racirea si incalzirea apei si a aerului cu ajutorul temperaturii pamantului din incinta.

Vom cauta in permanenta sa sutinem investitia in astfel de echipamente, asa cum am ales deja sa le utilizam pentru noi.

Organziatia noastra cauta in permanenta sa-si orienteze resursele in implementarea unor solutii eficiente din punct de vedere energetic in proiectele pe care le dezvolta.