24
nov.

Living sau camera de zi

Livingul este una dintre cele mai importante incaperi din locuinta ta. Chiar daca toate camerele sunt utile, livingul este o camera mai speciala. De ce? Pentru ca in interiorul acestei camere ne petrecem cea mai mare parte a timpului, indiferent ca suntem singuri, cu familia sau avem invitati. Pentru unii, living-ul este un spatiu destinat relaxarii si timpului liber, iar pentru altii este o camera multifunctionala care va gazdui seri de film, cine festive, vor amenaja in el un loc de joaca pentru copii sau chiar un spatiu de lucru.

Din punct de vedere al formei si al dimensiunilor exista mai multe tipuri de living, cum ar fi un open space, care cuprinde o zona de luat masa si bucataria, un living lung si mai ingust care incorporeaza doar zona de luat masa sau un living mic cum se gaseste in mare parte din apartamente. Apartamentele de bloc dispun rareori de living-uri spatioase si luminoase. In general, cand ai de-a face cu spatii de dimensiuni reduse, trebuie sa acorzi atentie sporita culorilor pe care le folosesti. O paleta cromatica bine aleasa poate mari vizual o incapere mica si in plus, o va face sa para mai luminoasa. Culorile deschise au un efect optic de indepartare, pe cand cele inchise par mai apropiate. De asemenea a se evita orice schema cromatica formata din mai mult de patru culori, pentru a nu aglomera spatiul.

Livingul dreptunghiular, ingust, nu este chiar atat de greu de amenajat. Secretul sta in organizarea spatiului in doua zone principale: zona de socializare (care contine canapeaua, fotoliile, masa de cafea, eventual televizorul) si zona de luat masa (adica zona de dinning, care contine o masa, scaune si etajere sau o comoda pentru accesoriile necesare aranjarii mesei). In functie de nevoi, dinningul poate fi inlocuit cu un spatiu de lucru, in care poti integra un birou, un corp cu rafturi, un scaun si, bineinteles, un computer sau laptop.

Living-ul open-space are avantajul ca ne da senzatia unui spatiu mare. Acesta poate fi integrat cu succes in designul locuintei tale. Este necesar sa respecti o paleta de culori atat in aceasta zona, cat si in restul casei. Dezavantajul este ca atunci cand gatesti mirosul va patrunde si in celelalte incaperi, insa acest neajuns poate fi corectat cu ajutorul unei hote cu putere mare de absorbtie. Piesele de mobilier joaca un rol decisiv in crearea unei atmosfere placute si relaxante. E bine sa tinem cont ca spatiul in care petrecem mult timp ne influenteaza starea de spirit.

Intr-un living modern, indiferent de forma sau dimensiunile sale, nu pot lipsi aparatele electronice. Din nefericire, de multe ori acestea devin centrul de greutate al camerei de zi, ceea ce o transforma intr-o incapere cu un decor prea high-tech. Oricat de important ar fi televizorul, computerul si sistemul audio pentru tine si familia ta, incearca sa le incluzi in decor intr-o maniera cat mai rafinata, care sa nu dauneze designului camerei.

Amenajarea unui living este o reflexie a gusturilor si a personalitatii noastre. Ideile de amenajare se definesc prin evidentierea formelor date de mobila aleasa si de o asezare aerisita a obiectelor. Living-ul este acel spatiu privilegiat care subordoneaza texturile, lumina si culoarea astfel incat sa devina oaza de bucurie a locuintei.