12
dec.

POMPELE DE CĂLDURĂ – SISTEM DURABIL DE EFICIENȚĂ TERMICĂ

Ce este pompa de căldură?

Pompa de căldură este un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate transporta căldură de la o locație (denumită ”sursă”) la o altă locație (denumit ”radiator” sau ”schimbător de căldură”) folosind lucru mecanic, de obicei în sens invers direcției naturale de mișcare a căldurii. În general, pompele de căldură sunt folosite pentru a muta căldura de la o sursă cu temperatură mică la un radiator cu temperatură mai mare.

Cel mai comun exemplu de astfel de pompă de căldură se regăsește în fiecare casă locuită – frigiderul sau aparatele de aer condiționat.

Când ne gândim la o pompă de căldură ne putem gândi la un sistem care are o parte rece și o parte caldă – exact așa cum funcționează și frigiderul.

Așa cum un frigider extrage căldura din interiorul său și o eliberează în spate (cu ajutorul serpentinei negre denumite și condensator), pompele de căldură extrag căldura din apă, sol sau aer și o introduc în casă.

Tipuri uzuale de pompe de căldură

1) Pompe de căldură apă-apă

a. Pompe de căldură apă-apă în circuit deschis

b. Pompe de căldură apă-apă în circuit închis

2) Pompe de căldură sol-apă

3) Pompe de căldură aer-apă

4) Pompe de căldură aer-aer

5) Pompe de căldură apă-aer (pompe de căldură reversibile pe bucla de apă)

Pompele de căldură apă-apă în circuit deschis

Aceste pompe de căldură oferă cele mai performante rezultate care constau într-un coeficient de performanță (COP) maxim și foarte stabil pe toată durata anului, indiferent de temperatura exterioară. Pentru un imobil, pompele de căldură apă-apă în circuit deschis necesită compresorul cu cea mai mică putere instalată – deci, cea mai redusă cheltuială de investiție. Pentru utilizarea unor astfel de pompe, sunt necesare forări în pânza de apă freatică.

Pompele de căldură apă-apă în circuit închis

Pentru utilizarea pompelor de căldură de tip apă-apă în circuit închis nu este necesară forarea într-o pânză de apă freatică – se recomandă utilizarea acestora acolo unde nu este posibilă o forare sau nu există pânză de apă freatică. Aceste pompe de căldură au un coeficient de performanță mai mic și ușor variabil în funcție de temperatura exterioară (în comparație cu pompele de căldură apă-apă în circuit deschis). Dezavantajul acestor pompe de căldură constă în faptul că este necesară realizarea mai multor puțuri forate de adâncime mare și de o lungime a serpentinei mult mai mare – aceste lucruri măresc foarte mult prețul total al lucrării.

Pompele de căldură sol-apă

Aceste pompe de căldură sun la bază tot pompe de căldură apă-apă în circuit închis, unde, serpentina/serpentinele colectoare sunt amplasate orizontal, într-un șanț cu adâncimea cuprinsă între 1 – 2,5 m. Dezavantajul amplasării acestui tip de pompă de căldură necesită o suprafață mai mare de teren.

Pompele de căldură aer-apă

Aceste pompe de căldură sunt caracterizate cu cel mai mic coeficient de performanță (fiind puternic influențat de temperatura exterioară) pe durata sezonului rece și foarte rece. Coeficientul acestor pompe de căldură este de 5 ori mai mic față de o pompă de căldură apă-apă în circuit deschis. Amplasarea acestor pompe se recomandă a se utiliza numai în locațiile în care nu există pânză de apă freatică (sau nu este accesibilă) sau în locațiile în care beneficiarul nu deține o suprafață de teren suficient de are pentru amplasarea pompelor de căldură sol-apă.

Pompele de căldură aer-aer

Această tipologie de pompă de căldură este definită de instalațiile clasice de condiționare, (cunoscute sub denumirea – sisteme de aer condiționat).

Pompele de căldură apă-aer

Aceste pompe de căldură se utilizează pentru condiționarea aerului (încălzire / răcire) în complexele comerciale – acestea sunt alimentate printr-o buclă de apă cu apă la o temperatură de 25 de grade Celsius și produc aer cald / rece în funcție de programare.

Scopul alegerii unui astfel de echipament este economia de energie si implicit scaderea costurilor cu intretinerea unei cladiri. Pentru a intelege ce se potrivește amplasamentului unde aveti constructia si nevoilor dumneavoastră este necesară consultarea unui specialist.